Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice- Infractiuni Rutiere

Conducătorii de autovehicule sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice, la solicitarea polițistului rutier, iar refuzul constituie infractiunea prevazuta si pedepsita de art 337 Cod pen.

În cazurile penale, prelevarea de mostre biologice, cum ar fi sânge, salivă sau urină, poate fi o procedură importantă în obținerea probelor și determinarea vinovăției sau nevinovăției unei persoane. Cu toate acestea, există situații în care conducatorul auto refuza să ofere aceste mostre biologice, motiv pentru care incepe urmarirea penala pentru fapta de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, fara a se mai putea determina ulterior daca respectiva persoana se afla sau nu sub influenta alcoolului sau a altor substante.

Consecințele juridice ale refuzului

In cazul faptei descrise mai sus, se inregistreaza un dosar penal, se retine permisul de conducere si se aduce la cunostinta suspendarea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pana la solutionarea procesului penal.

Pedeapsa aplicata inculpatului poate sa fie privativa sau neprivativa de libertate, judecatorul stabilind pedeapsa dupa analiza tuturor circumstantelor producerii faptei.

Consecințele penale pot varia în funcție de gravitatea concreta a infracțiunii, legea prevazand o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, in cele mai multe cazuri dispunandu-se suspendarea executarii pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei.

Consecinte asupra dreptului de a conduce autovehicule, in cazul refuzului sau sustragerii de la prelevarea de mostre biologice

In functie de solutia dispusa de instanta permisul de conducere poate sa fie anulat, sau urmeaza a fi restituit, daca inculpatul nu este condamnat sau nu se dispune fata de acesta pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) Codul penal

Importanța consultării unui avocat

În cazul savarsirii unei fapte penale, precum cea descrisa mai sus, este crucial să beneficiați de serviciile unui avocat specializat în acest tip de infractiuni. Un avocat experimentat va putea evalua cazul, reprezentandu-va interesele, oferind consiliere juridică adecvată, dezvoltand o strategie de apărare eficientă pentru a minimiza consecințele.

Avocatii nostri aduc expertiză juridică, avand experiență construita în apărarea unor cazuri similare, fiindu-va alaturi in toate etapele procesului penal, din faza de urmarire penala pana la judecată, protejându-vă drepturile și interesele.

About: Av, Tudor Mihai

Avocat cu vasta experienta, acumulata in cei peste 10 ani de practica, in domeniul dreptului penal

Call Now Button